PRESS

Glädjen är en Fjäril

Bilder till Glädjen är en Fjäril

Foto Julie Montauk Anna Kruse Glädjen er en fjäril
Foto Julie Montauk Anna Kruse Glädjen er en fjäril
Foto Julie Montauk Anna Kruse Glädjen er en fjäril

Press om Glädjen är en Fjäril

MUSIK MEDDELANDE

Det är nu hundra år sedan en av Nordens största poeter, en poet av Guds nåd – svenska/finska Edith Södergran – dog. Södergran är förstås välkänt, men för många också bortglömt. Därför är det en fröjd att det finns begåvade själar som gör sitt för att hålla minnet av poeten och hennes lyriska styrka vid liv. Två av dessa själar är den bofasta svenska sångerskan Anna Kruse och den svensk/finska skådespelaren,Stina Ekblad. I snart femton år har Anna Kruse ägnat sitt liv (jag skulle nästan säga) åt spridningen av Edith Södergrans poesi – hon har gett ut flera skivor under eget namn, alla med sånger och musik till Södergrans texter. Och Stina Ekblad har ofta varit inblandad. Kruse har sjungit, Ekblad har reciterat. Och resultatet har alltid varit något gediget och magnifikt. Mitt intryck är att Anna Kruse funderar på att lägga ner – för att skapa något nytt, förstås. Men jag undrar om det inte kommer att bli svårt. Södergrans texter går under huden som få andra. Det framgår också av denna (provisoriska) fullpoängare – en singel som Kruse och Ekblad har spelat in (tillsammans med Nicolas Kingo och Gunnar Halle) och nu ger ut på hundraårsdagen av Södergrans död. Glädjen är en fjäril är en av Södergrans mycket tidiga dikter, men det vokala och recitativa framförandet vittnar om – ja, tyngd, insikt och vision av sällsynt styrka. Och Kruse själv? Ja, enligt min mening har hon aldrig skapat något vackrare, mer sensuellt, mer intensivt. Lägg därtill att Kruse och Ekblad är en sublim matchning som på ett trovärdigt sätt tar lyssnaren tillbaka i tiden och in i sorgen och längtan, så har du ett recept på en fullträff som inte kunde vara mer mästerlig.

****** / Företag / 4 min.

Källa

Månadens musikvideo

”Glädje är en fjäril” av Anna Kruse och Stina Ekblad

Svenska konstnären Anna Kruse: ”Poeten Edith Södergran skrev rock’n’roll-poesi innan kvinnor fick rösträtt!”

Läs mer

”På midsommarafton den 23 juni 2023 släpptes singeln ’Glädjen är en fjäril’ (Joy is a Butterfly).

En ren balsam för alla som har en förkärlek för det svenska språkets sjungande melodier.

Det är en vacker, eftertänksam, melankolisk ballad, där Kruses mörka, skarpa röst bär varje ord noggrant och uppmärksamt, som om det vore en nykläckt fjäril. Stina Ekblads röst träder in i ljudbilden och det talade ordet förmedlar dikten på nytt. Det är svårt att inte reagera på den inre röst som droppar orden mjukt, med en älskvärd ton. Rösten vill något med lyssnaren. Och det kommer även orden att göra.

Orden, som kommer från poeten Edith Södergran, som dog för 100 år sedan. En dikt om sorg och kärlek, skriven av en mycket ung poet. ”Glädjen är en fjäril” är en av hennes allra första dikter. Edith Södergrans liv blev kort – hon dog 31 år gammal i tuberkulos. Ändå anses hon vara en av den svenska modernismens viktigaste poeter.

Musikvideon skapades av Julie Montauk och spelades in i området kring Ryslinge Højskole och skogen kring Sorø. Montauk har skapat bilder som låter orden fladdra runt i de sinnliga landskapen och landa hos betraktaren som fjärilar på ett blad. Videon omfamnar varsamt och ömsint både den glädje och sorg som låten handlar om. Som alltid bidrar Julie Montauk med stor sensualitet och poesi. Varje enskild bild är otroligt vacker och bär på en hel liten historia i sig.”

Julie Montauk skriver:

”Anna och jag har arbetat tillsammans i många projekt genom åren. När vi är tillsammans är det med intuition och lek, som att ta en lång promenad i skogen med en god vän. Det har varit berikande och inspirerande att släppas in i Anna, Stina, Nicholas och Jeppes värld och att få ta del av Ediths ord. Jag är inte så bra på ord, så det är alltid en gåva att kunna lägga till bilder till andras bilder. Tack så mycket!”

Om du vill se mer av Julies arbete kan du följa henne på Insta: https://www.instagram.com/montaukmontauk/

Kontakta/boka

Här kan du även kontakta mig om det handlar om Teambuilding, Röstundervisning eller Taluppdrag. Läs mer här

Ring til mig på 26 74 23 56, mail eller använd formuläret
Anna Kruse